6 glasova 4.3

Sinopsis

Od 30. maja do 3. juna, u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra, publika će imati priliku da potpuno besplatno pogleda filmove za koje se tokom 14. izdanja festivala “Slobodna zona”, koji je održan u novembru prošle godine, tražila karta više.

 

PROGRAM:

Četvrtak, 30. maj u 17.00h

Film: LETO (igr.)

Režija: Kirill Serebrennikov

(Rusija, Francuska, 2018, 126′)

U Lenjingradu 80-ih rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80ih dopunjuju Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.

Film je premijerno prikazan ove godine na filmskom festivalu u Kanu, bez prisustva reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u kućnom pritvoru zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor. Snimanje filma LETO priveli su kraju njegovi saradnici na osnovu snimajućih proba i rediteljevih beleški.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=leto-igr

Petak, 31. maj u 17.00h

Film: BERGMAN – GODINA ŽIVOTA (dok.)

Režija: Jane Magnusson

(Švedska, 2018, 117′)

U periodu od šest godina, sredinom 20. veka, dešava se nešto neverovatno. Visoki, mršavi Šveđanin, na pragu četrdesete, ulazi u kreativni period bez presedana. Između 1957. i 1963. godine on režira neke od najznačajnijih klasika u istoriji filma, producira veliki broj pozorišnih produkcija za scenu i radio, i pored toga režira šest televizijskih filmova. U okvirima savremenih filmskih stvaralaca Ingmar Bergman ostaje nenadmašan do današnjeg dana.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=bergman-godina-zivota-dok

Subota, 1. jun u 17.00h

Film: TRANZIT (igr.)

Režija: Christian Petzold

(Nemačka, Francuska, 2018, 102′)

Nemačke trupe su nadomak Pariza. Georg beži u Marsej u poslednjem trenutku. Njegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U ovaj lučki grad primljeni su samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da vam je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=tranzit-igr

Nedelja, 2. jun u 17.00h

Film: KAPETAN (igr.)

Režija: Robert Schwentke

(Nemačka, Poljska, Portugalija, Francuska, 2017, 118′)

U poslednjim danima Drugog svetskog rata mladi nemački vojnik, boreći se da preživi, pronalazi uniformu nacističkog oficira. Lažno se predstavljajući, on uz uniformu preuzima i njegov identitet i postaje monstruozni zločinac poput istih onih ljudi od kojih pokušava da pobegne.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=kapetan-igr

Ponedeljak, 3. jun u 17.00h

Film: SRBENKA (dok.)

Režija: Nebojša Slijepčević

(Hrvatska, 2018, 72′)

U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=srbenka-dok

LETO

BERGMAN - GODINA ŽIVOTA (dok.)

TRANZIT

KAPETAN

SRBENKA

Video & slike

2 videa 5 slika